Ваксините водят до 90% намаление на случаите на рак на маточната шийка


Въвеждането на ваксина срещу човешкия папиломавирус (HPV) е довело до намаляване на случаите на рак на маточната шийка с почти 90%. Това сочат първите публикувани мащабни данни от организацията Cancer Research във Великобритания.

Това е голямо постижение, което се измерва в спасени човешки животи. Почти всички видове рак на маточната шийка се причиняват от вируси и новите данни сочат, че ваксините са най-добрият инструмент за предотвратяване на коварното заболяване.

Ракът на маточната шийка взема над 300 000 жертви годишно и е четвъртия най-разпространен вид рак сред жените.

Повечето от смъртните случаи понастоящем са в страните с ниски и средни доходи, където има по-ограничен достъп до скрининг за рак на маточната шийка. В такива страни въвеждането и осигуряването на достъпна ваксина има най-голямо въздействие.

Над 100 държави по света имат достъп до ваксината, а Световната здравна организация гледа на нея като важен инструмент за окончателното премахване на коварното раково заболяване.

Публикуваното проучване обхваща годините след 2008 г., когато въпросната ваксина е въведена във Великобритания. Ваксинираните тогава момичета сега са в 20-те си години. Сред тях броят на случаите на рак на маточната шийка е намалял с 87%.


Източник: The Lancet

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори