10 години от първата гледка от повърхността на Титан!


На 14 януари 2005 стана факт една историческа космическа мисия – успешното кацане на първия и засега единствен спускаем апарат на повърхността на Титан. Апаратът носеше името Хюйгенс и беше част от космическия кораб Касини, който имаше за цел да го транспортира до Титан – най-големия спътник на Сатурн и втори по големина в Слънчевата система.

Спускането продължи над четири напрегнати часа. До онзи миг никой не беше надниквал под гъстата облачна покривка на Титан и всъщност до последния миг можеше да се очаква единствено неочакваното! Когато най-сетне видяхме първите кадри, те ни показаха един… изненадващо земен по своя вид свят!

PIA07232_modest

PIA08427-br683

PIA08112-br683

PIA08119-br683

И в известен смисъл това е така! Титан има условията, които вероятно са съществували на ранната Земя. В същото време… това е един НАПЪЛНО извънземен свят! Плътната му атмосфера не е от водни пари, а от азот, метан и органични съединения. Има бури и дъждове, както имаме и ние на Земята. С тази разлика, че… дъждовете са метан, който достигнал твърдата повърхност образува реки и езера! Животът, какъвто го познаваме ние, не би могъл да съществува на Титан. Но в същото време този спътник, по-голям от Плутон, съдържа основните компоненти, от които би могъл да се развие живот. Така както е станало на Земята с постепенната промяна на условията ѝ.

По-долу можете да видите цялото спускане на Хюйгенс, събрано в под 5 минути, както и виртуално да посетите Титан!

http://youtu.be/fXwtDTk810s

Снимки: ESA/NASA/JPL/University of Arizona

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори