Отпечатана на 3D принтер къща може да устои на разрушително земетресение


Поредният пример за универсалността на технологията за 3D печат идва от Китай. Пекинската компания HuaShang Tengda успя да създаде двуетажен дом, който може да устои дори на силно земетресение.

Къщата е създадена за 45 дни с помощта на специален 3D принтер, който работи със здрав и същевременно евтин бетон. За направата ѝ са изразходени около 20 тона от материала.

China-3D-Printed-House-1-1020x610

China-3D-Printed-House-From-The-Side-1020x610

China-3D-Printed-House-Concrete

Интересен факт е, че къщата не просто е създадена от отделни елементи, скрепени на по-късен етап, а буквално е отпечатана цялата наведнъж! Използваният 3D принтер е специална разработка на компанията, която е работила по създаването му години наред.

Получената постройка, освен че е евтина за производство и използва достъпни суровини, се радва и на впечатляваща здравина. Тестовете ѝ показват, че къщата може да устои дори и на земетресение от 8-ма степен по скалата на Рихтер!

От компанията считат, че тази технология може да бъде първата искра на революция в жилищното строителство, тъй като бързината на създаване и ниските производствени разходи ще позволят на много повече хора с ниски доходи да се сдобият с евтино и здраво жилище.


Източник: https://3dprint.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори