Първа трансплантация на свински бъбрек при жив пациент


Лекари от Бостън извършиха първата в света трансплантация на свински бъбрек при жив пациент, което е значителен напредък в областта на трансплантацията на органи.

62-годишният Ричард Слейман, от Масачузетс, стана първият човек, на когото бе трансплантиран свински бъбрек по време на забележителната операция в Масачузетската многопрофилна болница. Четиричасовата процедура, извършена на 16 март, представлява голяма стъпка напред в преодоляването на критичния недостиг на човешки органи за трансплантация.

Бъбрекът, използван за трансплантацията, е осигурен от eGenesis — биотехнологична компания, занимаваща се с разработката на генетично модифицирани прасета за трансплантация на органи, съвместими с човешкия организъм. Използвайки технологията за редактиране на гени CRISPR, учените от eGenesis са променили органите на прасето, за да ги направят подходящи за трансплантация на хора.

За да подобрят съвместимостта и да сведат до минимум риска от отхвърляне, в ДНК на прасето са направени 69 генетични промени. Те включват премахване на 3 гена, които се атакуват от човешката имунна система и добавяне на 7 човешки гена.

Учените също така са изключили вирусни ДНК фрагменти, известни като ендогенни ретровируси, които могат да представляват риск за човешките реципиенти. Тези обширни генетични модификации имат за цел да създадат органи, които са по-съвместими с човешката имунна система, като по този начин намаляват вероятността от отхвърляне.

След успешната операция пациентът е получил две лечения на базата на антитела за предотвратяване на отхвърлянето на органа, както и имуносупресивни лекарства. В момента пациентът се възстановява добре и болничните служители очакват в близко бъдеще той да бъде изписан от болницата.


Източник и снимки: еGenesis; Massachusetts General Hospital

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори