Тази бионична ръка е почти като истинска, благодарение на иновативно устройство за носене


Myo Armband е много интересно устройство за носене, дело на компанията Thalmic Labs. На вид е като неголяма, разтеглива пластмасова гривна. Поставено на ръката, то е състояние да улавя електрическите импулси, генерирани от действието на мускулите. След това тези импулси се превръщат в различни жестове, с които може да се взаимодейства с компютъра. Myo съдържа в себе си биосензор, акселерометър, жироскоп и магнитометър, които в съвкупността си позволяват да се улавя и предава всяко движение и импулс.

Първоначално устройството бе създадено повече с приложение в сферата на компютърните забавления. Някои от ранните му демонстрации от преди около година бяха именно като иновативен игрови контролер. Но сега, учени от Университета Джон Хопкинс са намерили съвсем различно приложение на Myo. Приложение, което от игрови контролер, го превърна в устройство, подобряващо живота на хората! Учените успяха да използват Myo, за да дадат възможност на човек с частично ампутирана ръка, да управлява новата си бионична протеза със сръчност, доближаваща я до тази на истинска!

За контрол на протезата са използвани 2 устройства Myo, поставени на останалата здрава част от ръката на Johnny Matheny, претърпял ампутация заради предишно раково заболяване. Постигнатият контрол е невероятен! Особено като се има предвид, че устройството не се нуждае от никакви импланти в тялото на пациента. Вместо това, то просто се поставя на здравата част от ръката и буквално чрез мисълта си той извършва всички обичайни движения и манипулации, които би извършвал и с истинска ръка. Уверете се сами!

Още по-впечатляващо е, че устройството вече е налично на пазара и далеч не е скъпо. При цена около $200 то се превръща в неочаквано евтин контролер за бионични ръце!

Системата ще има нужда от усъвършенстване и най-вече миниатюризация преди да стане действащо решение. Понастоящем сигналите, постъпващи от Myo се излъчват безжично към близкостоящ компютър, който ги обработва и ги превръща в команди за бионичната ръка. В бъдеще обаче, ролята на този компютър лесно може да бъде поета от специализирано джобно устройство.

Наистина впечатляващо!

Източници: http://www.engadget.com/2016/01/18/myo-wearable-controls-prosthetic-arm/https://www.myo.com/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори