Вече знаем откъде е дошло „сърцето“ на повърхността на Плутон


Още с първите пристигнали снимки от космическият апарат Нови хоризонти, светът се възхити на красивия вид на Плутон и особено на специфичното образувание на повърхността, което донякъде напомняше на сърце.

pluto_big

През изминалата година от първото му наблюдение учените установиха, че то е изградено предимно от азотен лед. Но как този лед се е озовал там беше загадка за тях. Досега.

Първоначалните предположения бяха, че под повърхността на Плутон има огромен резервоар с азотен лед. Но нови данни, постъпили от Нови хоризонти, показаха, че истината е по-различна.

Данните позволиха на учените да извършат подробна симулация на промените в околната среда на Плутон за период от около 50 000 години. Резултатите от нея показват, че за да се образуват тези количества азотен лед, не е необходимо да има залежи. Вместо това, причината се крие в наличието на дълбоки басейни по повърхността, в които температурите са изключително ниски и на сезонни закрежавания от метан.

Сезонният характер на последните означава, че вида на „сърцето“ ще се променя. Ако се погледне за по-голям период, може да се каже, че ще може да се наблюдава „сърдечен ритъм“!

plutos_heart

Мини планета, отдалечена на 4.28 милиарда км. (в най-близката си точка!!!) от Земята, която ни посреща с туптящо сърце – малко неща могат да са по-вълнуващи от космическите изследвания!


Източник: www.nature.com

Снимки: Tanguy Bertrand; NASA/APL/SwRI

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори