Световната популация на тигри се възстановява със забележителни темпове


От десетилетия учените алармират, че подобно на много други животни, световната популация на тигри намалява драстично. И действително, през 2010 г. по официални данни в света бяха останали едва 3 200 тигъра, живеещи на свобода. Но 10 години по-късно, благодарение на колективните усилия различни държави и организации, изглежда, че те все пак не само могат да бъдат спасени, но и да процъфтяват!

Според актуални данни на Световния фонд за природата (WWF, World Wide Fund for Nature), популациите на тигрите се е увеличила забележимо през последните 10 години.

Така например, понастоящем само в Индия те наброяват между 2 600 и 3 350 животни. Непал, Русия, Бутан и Китай също имат постоянно увеличаващи се популации на тигри.

Сред главните причини, довели до това, тези прекрасни животни да бъдат застрашени от пълно изчезване, са промените и ограничаването на естествената им среда, причинени от изсичане и усвояване на земята от страна хората. Други сериозни заплахи са лова и бракониерството.

Както обаче е видно, когато държави, организации и отделни хора се обединят и наистина положат усилия в името на добра кауза, то тогава те имат колективната сила да извършат истинска промяна. А каква по-добра кауза от тази да се съхрани биологичното разнообразие на единствения обитаем свят, който познаваме  и от който сме част – Земята!


Източник: BBC

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори