Розета откри органични молекули на кометата 67-Р/Чурюмов-Герасименко


Остават само 20 дни до краят на историческата космическа мисия Розета, при която човечеството успя да изпрати космически кораб на 10-годишно пътешествие, след което той достигна успешно до комета и успя да приземи на повърхността ѝ спускаем апарат. Но въпреки, че времето на мисията изтича, удивителните открития, свързани с нея изглежда не секват! Буквално преди дни учените обявиха, че са открили органични молекули!

Често наричани градивни блокчета на живота, органичните молекули са ключовото условие да съществува живот такъв, какъвто го познаваме. Учените отдавна предполагат, че е възможно първите органични молекули на Земята да са дошли именно от комети, като изследваната 67-Р/Чурюмов-Герасименко, с които в ранната си история нашата планета често се е сблъсквала. Новото откритие дава допълнителна тежест на тези теории.

Още след кацането си на кометата, спускаемият модул Филе успя за краткото време, през което работи да улови слаби следи на газообразни летливи органични вещества. Но учените се нуждаеха от допълнително потвърждение, за да са сигурни в откритието. Такова сега получиха от космическият кораб Розета, който обикаляйки в близост до кометата, е събрал малки частици, съдържащи базирани на въглерода молекули, свързани в големи структури, подобни на органични образци, срещащи се на Земята.

esa_rosetta_cosima_kenneth_juliette

Какво ли още ще научим от този чужд свят за собствения си произход?!


Източник и снимки: blogs.esa.int/rosetta

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори