Очилата eSight помагат на почти напълно слепи да видят отново света!


eSight са високотехнологични очила на едноименната компания от САЩ, предназначени за хора, които почти напълно са изгубили зрението си.

Последният модел –  eSight 3 – визуално доста напомня очилата за виртуална реалност, които набират популярност през последните няколко години. Но за разлика от тях, вместо да правят виртуалния по-истински, те позволяват на хората да видят заобикалящия ги реален свят.

За да бъдат използвани, очилата не изискват никаква оперативна намеса. Те разчитат на високоскоростна камера с висока разделителна способност, допълнена от два дисплея. Постъпващата от камерата визуална информация бива обработена по начин, засилващ контраста  и качеството ѝ, след което бива предадена на екраните по начин, позволяващ дори на човек със силно увредено зрение от да види околния свят. Очилата също така са напълно преносими, като батерията им осигурява работа до 6 часа. Интересна е и възможността им да се фокусират както автоматично, така и по желания на носещия ги.

Понастоящем цената им около $10 000 ги прави скъп продукт, но подобни решения тепърва ще се появяват на пазара, което вероятно постепенно ще я снижи до по-поносими нива.

И ако това не е демонстрация на това как научно-техническия прогрес прави живота ни по добър!


Източник и снимки: www.esighteyewear.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори