Ново бионично око може да върне зрението на милиони


Компанията SecondSight, която миналата година успешно изведе на пазара първото бионично око, демонстрира нов модел, който може да върне зрението на милиони напълно слепи хора!

През 2015 г. SecondSight успешно завърши клиничните тестове и представи бионичното око Argus II, което е в състояние частично да върне зрението на хора, страдащи от пигментен ретинит – наследствено дегенеративно очно заболяване, водещо до слепота в най-тежката си форма. Тази година обаче, компанията представи своеобразен наследник на предишния модел, който може да върне зрението на напълно слепи хора, които са в това състояние не само заради напреднал стадии на пигментен ретинит, но и поради всякакви други причини.

Новият визуален имплант, наречен Orion I е способен на това, поради начина си на действие. Докато Argus II стимулираше малкото останали живи клетки в ретината, Orion I се свързва директно с мозъчната кора, стимулирайки зрителния дял.

orion1

Компанията вече е извършила първото успешно присаждане на окото в 30-годишен пациент и подготвя Orion I за предстоящото му представяне пред Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ в началото на 2017 г.


Източник: www.businesswire.com

Снимки: Second Sight, Pixabay

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори