Одобрено е първото лекарство против алергиите към фъстъците при децата


Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ одобри първото лекарство за лечение на острите алергични реакции, които немалко деца имат към фъстъците и съдържащите фъстъци продукти.

Лекарството, носещо името Palforzia, може да бъде използвано от деца на възраст 4-17 години и е предназначено за смекчаване на потенциално смъртоносни алергични реакции, предизвикани от случаен контакт с фъстъци и свързани с тях продукти.

Алергиите към фъстъци могат да предизвикат множество различни реакции, сред които хрема, стомашни спазми, подуване, припадъци и задушаване. Най-чувствителните сред децата могат получат алергична реакция от едва 1/20 000 част от един фъстък.

Новото лекарство може да намали острите алергични реакции до ниво, което да не е опасно за живота. То представлява прах, съдържащ малки дози фъстъчени белтъчини. В този си вид Palforzia е подходящо за прием, смесено с полутвърди храни, като например кисело мляко или пюре.

Досегашните тестове с лекарството с около 500 деца от САЩ и Европа показват, че след 6 месечен прием, 2/3 от тях могат да изядат еквивалента на поне 2 фъстъка. За човек, който няма подобна остра алергия към тази храна, това може да не изглежда голяма разлика, но за огромен брой деца в световен мащаб, това може да е разликата между живота и смъртта.


Източник: FDA; Рalforzia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори