Стъпка по-близо до клиничните изпитания на лабораторно отгледана ретина


Учени от Университета на Уисконсин-Медисън в САЩ накараха лабораторно отгледани очни фоторецепторни клетки да се свържат отново с други такива, след като по-рано са били отделени от тях — важна стъпка към лечението на различни очни заболявания, чрез трансплантация на здрави клетки, отгледани от самия пациент.

Фоторецепторните клетки формират ретината — тънък слой тъкан в задната част на окото, който отговаря за трансформирането на светлинните вълни в сигнали, които мозъкът интерпретира като зрение.

Крайната цел на учените е да могат да отгледат клетки на ретината извън тялото, след което да ги трансплантират в организма и да заменят мъртвите или нефункциониращи клетки в окото.

Първите успехи в тази насока са отбелязани през 2014 г. и с усъвършенстването на техниката учените считат, че са готови за следващия етап — пристъпването към клинични изпитания.

Ако очакванията на учените се оправдаят и изпитанията са успешни, това ще положи началото на регенеративно лечение на заболявания на очите, като пигментен ретинит, свързаната с възрастта макулна дегенерация и глаукома.


Източник: Re-formation of synaptic connectivity in dissociated human stem cell-derived retinal organoid cultures; Allison L. Ludwig, Steven J. Mayerl, Yu Gao, David M. Gamm, https://doi.org/10.1073/pnas.2213418120

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори