Китай се превръща във водеща сила при лечението на ракови заболявания с помощта на CRISPR


Екип китайски учени извършиха второто в света лечение на раково заболяване, като използваха революционна техника за генетично редактиране, позната под името CRISRP-Cas9.

CRISRP-Cas9 се базира на откритието, че определени видове бактерии имат уникален механизъм, чрез който „в движение“ могат да си изработват имунитет срещу непознати до този момент заболявания. Учените използват тези бактерии като инструмент, чрез който могат да откриват и унищожават чужда за организма ДНК, както и да изтриват, пререждат и вмъкват нови гени в ДНК.

Eдва преди няколко месеца отново китайски учени извършиха първият опит за лечение на рак чрез CRISPR. Тогава избраният пациент беше възрастен човек, страдащ от рак на белите дробове. Сегашният пациент страда от рядка форма на рак, засягаща главата и врата.

Страни като САЩ изостават в развитието и прилагането на CRISRP e забавяно поради различни различни причини –  непознати усложнения, морални и дори религиозни причини, свързани с възможността за понякога радикална промяна на човешкия геном, което не се приема добре в определи среди на обществото. Това превръща Китай в лидер в изследванията в тази област, тъй като в страната изглежда, че пътят от лабораторията до практическите тестове е по-кратък…


Източник: www.wsj.com

Снимка: Wikimedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори