Европейска космическа мисия се готви да твори история на Марс!


Мисията ExoMars е съвместно дело на Европейската и Руската космически агенции, чиято цел е директно да търси за наличието на минал или настоящ живот на Марс. Мисията е двуетапна и обхваща период от няколко години. Началото ѝ започна през март 2016 г., с изстрелването на руската ракета Протон -М, носеща на борда си орбитален апарат и спускаем модул. А сега вече почти дойде време мисията да започне!

На 19-ти октомври се очаква спускаемият модул, наречен Скиапарели (на името на италианския астроном Джовани Скиапарели) да достигне повърхността на Марс. Ако мисията мине по план, това ще бъде първото успешно доставяне на спускаем апарат на Червената планета, което не е извършено от NASA.

schiaparelli_landing

Апаратът ще се вреже в тънката марсианска атмосфера с 21 000 km\h, а спускането му ще отнеме около 6 минути.

Скиапарели ще носи на борда си сензори и друг полезен товар, а орбиталния модул ще прави различни изследвания, включително опит да засече метан, който често е съпътстващ живота продукт. С работата си двата апарата ще подготвят мисията за втория ѝ етап, започващ през 2018 г., в рамките на който се предвижда до Марс да се изпрати всъдеход.  Той ще е автономен и ще бъде оборудван с различни инструменти за екзобиологични и геохимични изследвания. Уникална част от оборудването му ще бъде сонда, с помощта на която марсохода ще може да проникне под повърхността на дълбочина до 2 метра. Машината ще търси места, на които се предполага че има подпочвени води и именно там ще извършва сондажите си.

Поредната вълнуваща космическа мисия!


Снимки: ESA

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори