Имплант превръща мислите в текст


С помощта на мозъчен имплант мъж, парализиран от шията  надолу, започна да „пише“ отново.

65-годишният мъж, получил иновативната технология, е претърпял тежък инцидент през 2007 г., в следствие на който тялото му е напълно обездвижено от шията надолу. Но сега мозъчен имплант е в състояние да улавя мислите му, когато той си представя, че пише и да ги превръща в текст.

Устройството представлява т. нар. мозъчно-компютърен интерфейс и е плод на дългогодишна инициатива, наречена BrainGate. То улавя сигналите на невралната активност и използва помощта на система с елементи на изкуствен интелект, за да ги превръща в текст.

Единственото, което човекът е трябвало да прави, е да си представя как изписва отделните букви. Тази неврална активност се улавя посредством електроди, имплантирани в мозъчната му кора, които на свой ред ги предават на външна система. Тя, с помощта на умни алгоритми, ги декодира и ги превръща в буквите от азбуката и в някои основни препинателни знаци.

Системата е доста ефективна – с нейна помощ успяват да се въведат по около 18 думи на минута, като точността ѝ на разпознаване на символи достига до 94% без и до 99% с включено автоматично коригиране на сгрешените думи.


Източник и снимки: Willett, F.R., Avansino, D.T., Hochberg, L.R. et al. High-performance brain-to-text communication via handwriting. Nature 593, 249–254 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03506-2

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори