Наднорменото тегло изостря болестта на Алцхаймер


Британски учени от Шефийлдския университет публикуваха ново изследване, в което описват за откриването на връзка между наднорменото тегло и протичането на болестта на Алцхаймер.

Изследването обхваща малко над 170 души, разделени на три, приблизително еднакви групи – с лека форма на деменция, причинена от Алцхаймер; с леки познавателни нарушения и здрави хора.

Данните от проучването показват, че наднорменото тегло през активната част от живота на човек може чувствително да изостри протичането на болестта на Алцхаймер на по-късен етап. То допринася за по-голяма уязвимост на невралната тъкан на мозъка към проявленията на болестта.

Учените уточняват, че затлъстяването само по себе си не причинява тежката болест, но веднъж появила се, я засилва.

Хората, които искат да намалят този риск, трябва да мислят за подходящи мерки още на по-ранен етап в живота си, защото според специалистите ако цял живот човек е бил с наднормено тегло и реши се пребори с него, когато е на 60 години, то вече е късно за настъпването на положителна промяна, поне що се касае до протичането на болестта на Алцхаймер.

Счита се, че понастоящем може би около 50 милиона са страдащите от тази коварна болест. Учените все още нямат лек за нея, но изследвания като горното имат потенциал намалят поне най-тежките ѝ проявления.


Източник: Dake, Manmohi D. et al. ‘Obesity and Brain Vulnerability in Normal and Abnormal Aging: A Multimodal MRI Study’. 1 Jan. 2021 : 65 – 77.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори