Диабетът и наднорменото тегло са причина за 800 000 случая на рак по света


Учени от Имперския колеж в Лондон публикуваха изследване, което сочи, че още през 2012 г. в световен мащаб около 800 000 случая на ракови заболявания са пряко следствие от диабет и наднормено тегло.

В проучването е обърнато внимание на 12 вида ракови заболявания и за около 1/3 от тях е установена пряка връзка между гореспоменатите състояния и развитието на туморите. Интересна особеност е, че диабетът и наднорменото тегло изглежда са по-висок рисков фактор за жените – при тях случаите на развили се поради подобни причини ракови заболявания са почти 2 пъти повече. Подробните данни още по-казват, че от двата рискови фактора наднорменото тегло (индекс на телесната маса – ИТМ – над 25) е по-опасния – води до 2 пъти повече случаи на рак.

Учените споделят, че до неотдавна основен рисков фактор за развитието на ракови заболявания е било тютюнопушенето, но през последните десетилетия тенденцията да има все по-голям брой хора с наднормено тегло също е започнала да дава своето отражение върху в новите случаи на рак.

Проверете своя ИТМ и ако стойността не ви хареса, положете усилия – те със сигурност няма да са напразни, що се отнася до здравето ви!


Източник: www.thelancet.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори