Ваксина срещу херпес зостер може да намали риска от деменция


Ново проучване на учени от САЩ показва, че ваксината срещу херпес зостер може да намали риска от деменция.

Данните от публикувания анализ сочат, че поставянето на ваксина срещу херпес при 70-годишните е в състояние измеримо да намали риска от развитие на деменция през следващите 7 години. Проучването допълва нарастващия брой доказателства, които сочат, че вирусните инфекции могат да увеличат вероятността от деменция на по-късен етап от живота. Деменцията е състояние, което засяга паметта, мисленето и вземането на решения. По данни на Световната здравна организация понастоящем около 55 милиона души по света живеят с деменция, а всяка година броят им се увеличава с нови 10 милиона.

Вирусът на варицелата, причиняващ херпес зостер може да се намира в спящо състояние в определени нервни клетки в организма в продължение на много години, като остава потиснат от имунната система. Въпреки това, тъй като имунната система отслабва с възрастта, вирусът може да се активира отново. Смята се, че възпалението и другите физически промени, произтичащи от реактивирането на херпеса, могат да допринесат за повишен риск от деменция.

Новото изследване допринася за разбирането на възможната връзка между херпеса и деменцията. Проучването подкрепя идеята, че вирусните инфекции, включително вирусът на варицелата, могат да увеличат риска от болестта на Алцхаймер и деменция чрез пряко увреждане на мозъка или възпаление. Последваща проверка и потвърждаване на подобни резултати и чрез други изследвания, могат да доведат до нови решения, свързани с опазването на здравето на възрастното население.


Източници:

1. WHO

2.Causal evidence that herpes zoster vaccination prevents a proportion of dementia cases; Markus Eyting, Min Xie, Simon Heß, Simon Heß, Pascal Geldsetzer;

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори