Аспиринът може да лекува кариес


Британски учени обявиха интересни резултати от изследвания, сочещи че Аспиринът, както изглежда, може да спре и излекува кариес при зъбите, засилвайки способността им за самолечение.

При проведените лабораторни опити се е оказало, че запълването на кариеси с ниски дози на известното лекарство, е довело до активиране на стволовите клетки в зъбите, засилило е способностите за регенерация, чувствително е засилило минерализацията и е довело до ясно изразяване на гените, отговорни за формирането на дентин – твърдата част на зъба, обграждаща зъбната пулпа.

Тъй като проведените опити са били в лабораторни условия, учените, стоящи зад изследването, имат намерението да проведат допълнителни проучвания, които да прераснат в клинични тестове.

На първо време трябва да бъде установено точно каква доза Аспирин е необходима да бъде поставена в зъба, за да „събуди“ регенеративните му способности. Простото прилагане на лекарство върху болен зъб не действа – то трябва да бъде поставено върху засегнатия участък по определен начин и да се освобождава за даден период от време.

Едно от най-често използваните лекарства може да се окаже решението на здравен проблем, засягащ огромен брой от хора…


Източник: www.qub.ac.uk

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори