Редактиране на гени за първи път спаси човешки живот!


Британски учени излекуваха дете от левкемия, използвайки техника за редактиране на гени. Иновативната процедура, прилагана досега само върху опитни лабораторни мишки, е спасила живота на 11-месечно бебе. Лекарите съобщават, че понастоящем детето е здраво и без следи от рак в тялото си.

В рамките на терапията са използвани генетично модифицирани клетки, специално създадени да атакуват левкемията. Това е първият случай на използване на подобно лечение при човек. Лекарите са пристъпили към него след като е станало ясно, че болестта е неизлечима и няма никакви други начини за спасяване живота на детето.

Малкото момиченце е било диагностицирано с остра форма на левкемия едва на тримесечна възраст. То е претърпяло поредица от химиотерапии, както и трансплантация на костен мозък. Когато всичко това е дало малък или никакъв резултат, лекарите и родителите са се съгласили на експерименталното и както се оказва – успешно – лечение, спасило живота на детето.

Иновативното при това лечение е и това, че за първи път са използвани клетки, които не са собствени на пациента. Стандартните процедури обикновено включват използването на имунни Т-клетки, взети от самия пациент. Но процедурата е скъпа и в случая неприложима, защото детето просто не е имало достатъчно здрави Т-клетки в тялото си. Затова учените са взели Т-клетки от здрав човек, след което генетично са ги променили, за да атакуват специфичното заболяване. Този начин е много по-евтин и достъпен и може да се окаже спасение за много хора по света.

Един милилитър модифицирани Т-клетки са били достатъчни, за да се излекува левкемията. Те напълно са изчистили тялото от ракови клетки само за 2 месеца! След като е потвърдено, че детето вече няма следи от левкемия, то е претърпяло финална операция за трансплантация на костен мозък. В допълнение, след пълното възстановяване на организма, той сам се изчистил от модифицираните Т-клетки, които вече не са били необходими и сега в тялото няма никакви следи от генетично вмешателство.

Истинско медицинско чудо!

Източник: http://www.sciencealert.com/gene-editing-has-saved-the-life-of-a-girl-with-leukaemia

Снимка: Sharon Lees/Great Ormond Street Hospital

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори