По-щедри ли са децата, възпитавани в религиозни семейства?


Относително често споменаван довод в полза на религията е, че като цяло тя учи хората да бъдат по-добри към ближния си. Но… така ли е в действителност  или това е просто твърдение, което е приемано на доверие? Интересно ново изследване хвърля светлина върху това…

Изследователи от Чикагският университет проведоха проучване, поставило си за цел да открие връзката, ако има такава, между религията и алтруизма.

Проучването е обхванало 1170 семейства от САЩ, Канада, Йордания, ЮАР и Турция, като основен фокус са били децата между 5 и 12 години. 510 от семействата са  били мюсюлмани, 280 християни, 29 евреи, 18 будисти, 5 хинду. Останалата част включва 323 атеисти, 3 агностици и 2 непопадащи в нито една категория.

Основна част от проучването е била своеобразна игра, която е била предложена на децата. Известна на психолозите под името „Диктатор“, тя позволява да се измери доколко алтруистичен е даден човек.

В рамките на играта на всяко дете са дадени по 30 много хубави стикера, от които то трябва да си избере 10, които има право да запази за себе си. След като децата направят избора си, им се казва че понеже няма време, те няма да могат да играят играта с останалите деца в училището си. Но им се казва и че ако желаят, те могат да дарят на друго дете част или всичките си стикери, което иначе не би имало възможност да играе. На база готовността на децата да споделят определен брой стикери, изследователите измервали доколко алтруистични са децата, в зависимост от средата, в която растат и религията си.

Резултатите са любопитни и може би не точно каквито очаквате. Оказва се, че децата на атеистите са склонни да се разделят средно с  по 4.1 стикера, докато тези от религиозни семейства с едва 3.3. Разделени по религии християнските деца са малко по-щедри от мюсюлманските с разлика от 0.1 стикера. Интересен факт е, че самите родители имат обратни очаквания за децата си, т.е. религиозните родители като по правило определяли  децата си като по-чувствителни към неправдата, отколко тези на атеистите.

Разбира се, трябва да се отчете фактът, че това е единично изследване и за да бъде определено като напълно достоверно от научна гледна точка, то трябва да бъде повторено независимо още пъти и да покаже сходни или същите резултати. Но въпреки това текущите резултати са интересни и навеждат на размисъл за това, доколко очакванията за ползата от религията са оправдани.

Източник: http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(15)01167-7

Снимка: Colbis

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори