Учените може би разгадаха какво е превърнало Марс в пустинна планета


Марс или Червената планета, както често бива наричана, не винаги е била такава. Всъщност учените отдавна подозират, а изследванията от последите години го потвърждават, че някога Марс е била планета, много приличаща на Земята. Топла, с водни басейни… място, благоприятно за възникването на живот. Но  ако това е така, какво е превърнало някога обещаващата планета в червената пустиня, която виждаме днес? След години проучвания, учените считат, че най-сетне имат отговор.

Нови данни от космическият апарат MAVEN, който е в орбита около Марс, сочат, че Слънцето е главния виновник за превръщането на планетата в една безкрайна пустиня. Честите слънчеви изригвания изпращат към Марс частици, които безпощадно отнасят част от планетната атмосфера.

Приборите на MAVEN са успели да запишат какво е било влиянието на силно слънчево изригване, застигнало Марс през пролетта на 2015. По време на слънчевото изригване за всяка секунда 100 грама от атмосферата на Марс са били издухвани в космоса. Това може да не изглежда много на фона на цяла планета, но подобни процеси, повтарящи се в продължение на милиарди години, са довели до това Марс да изгуби атмосферата си и днес атмосферното налягане на планетата да е само 1% от земното.

Тези данни могат да обяснят и изчезването водата от повърхността на планетата. Веднъж озовала се в атмосферата под формата на изпарения, тя също е била безпощадно издухвана в космоса.

Източник: http://www.sciencemag.org/content/350/6261/aad0459

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори