Човешкото око е способно да засече единичен фотон!


Учени от Рокфелеровия университет в Ню Йорк публикуваха резултатите от ново изследване, в което показват, че човешкото око е способно да регистрира светлинен импулс, дори когато той е само от един-единствен фотон!

В очите на на всички гръбначни животни има т. нар. пръчковидни клетки, които реагират на промяна на интензитета на светлината. По-ранни експерименти с такива клетки, взети от жаби, са показали, че тези клетки са способни реагират дори на единични фотони. Но досега не се знаеше дали отчетената реакция е достатъчно голяма, че да предизвика сигнал, изпратен до мозъка.

Новият експеримент е проведен с трима доброволци, които са оставени в пълна тъмнина за около 40 минути, след което са накарани да погледнат към оптична система. При натискането на бутон, те чуват 2 звука, разделени от 1 секунда интервал. Понякога единият от звуците е съпроводен с излъчването на единичен фотон. Задачата на участниците е да кажат кога си мислят, че са видели дори и най-малък проблясък и да определят до каква степен са сигурни в наблюдението си, по тристепенна скала.

В много от случаите участниците са давали грешно предположение…, което е очаквано, при положение че над 90% от фотоните дори не достигат до пръчковидна клетка, защото по пътя си са поети от други части на окото. Но това, което е учудващо е, че броя на верните отговори е по-голям от очакваното, ако се допусне, че хората са отговаряли на случаен принцип. Също така, те по-често са били максимално сигурни именно в случаите, в които действително от оптичната система е бил излъчен единичен фотон!

Тримата участника общо са преминали през над 2400 опита, което дава основания на учените да са уверени в достоверността на получените резултати. Разбира се, ще са необходими още повече повторения, с множество други хора, но ако и при тях се получат подобни резултати, то с право можем да бъдем възхитени от еволюционните механизми, довели до възникването на такъв чувствителен орган, като окото!


Източник: www.nature.com

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори