Учени документираха диви птици, „говорещи“ с хората


Екип изследователи от Великобритания и Южна Африка за първи път официално документираха двупосочен „разговор“ между хора и диви птици!

Става дума за връзката между птиците от вида медопоказвачи и хората от общността Yao в Мозамбик. Поне от 500 години насам има данни, че хора и птици от този вид си помагат при търсенето на мед от диви пчели, но сега за първи път учените успяха да го документират и потвърдят.

Greater_Honeyguide,_Gambia

Макар да не е нечувано хора и опитомени птици да имат някаква форма на двупосочно общуване, в конкретния случай удивителното е, че тези птици са диви и никой не ги е учил на подобно нещо. В продължение на вероятно стотици хиляди години те са живели около хората и са открили, че шанса да се доберат до така обичания от тях пчелен восък, без да бъдат изложени на риск от смъртоносни ужилвания, е да помогнат на хората да стигнат до пчелния мед. Така те постепенно са започнали да използват специфични звуци, които издават само когато „общуват“ с хората. Хората от своя страна са се научили да използват само няколко характерни звука, с които „казват“ на птиците, че имат нужда от помощ за откриване на поредното пчелно гнездо. По-долу можете да чуете тези звуци, които донякъде звучат като „брр-хм“:

За да проверят дали между птиците и хората има реална връзка, учените са накарали представители на местната общност да запишат своя специфичен позив към птиците, някаква случайна дума на техния език, както и произволно избран звук на друг вид птица. След това на всеки 7 секунди чрез преносим говорител е пускан един от тези звуци и е следено дали в отговор птиците ще издадат своя зов към хората и дали ще ги заведат до ново пчелно гнездо. И резултатите са нищо по-малко от удивителни!

Вероятността птицата да покаже ново гнездо на хората, когато е пуснат „брр-хм“ звука, нараства от 16 на 54%! С други думи този повик увеличава шансовете за успешно взаимодействие между хората и медопоказвачите повече от 3 пъти!

Откритието е вълнуващо за учените, защото реално показват случай, при който диво животно само стига до степен на развитие, при която успява да придаде точно определено значение на определен човешки звук – нещо, което досега е наблюдавано само при питомните животни. Всъщност, единственото подобно взаимодействие между диво животно и човек, известно на учените е между хора и делфини в Бразилия, където делфините биват извикани за да насочват рибата към местните рибари.

Колкото до медопоказвачите, не само общността Yao се е научила да ги използва. В други части на Африка, други общности също имат подобен начин на общуване с тези социални птици. Любопитен факт е, че те използват съвсем други позиви. Например масаите използват мелодични подсвирвания, с които търсят помощта на медопоказвачите, както можете да видите от видеото по-долу:

Прелюбопитен пример за междувидово сътрудничество!


Източник: www.sciencealert.com

Снимки: Gisela Gerson Lohman-Braun; Klaus Lachenmaier

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори