След определена възраст работата на пълно работно време се отразява лошо на мозъка


Надали са много хората, които ще кажат, че работата на пълно работно време от понеделник до петък не ги уморява в даден момент. Но нови изследвания сочат, че умората може да е по-сериозна, отколкото считаме…

Международен екип от учени обяви резултатите от изследване, обхванало 6500 души в Австралия – 3000 мъже и 3500 жени -, сочещо, че при хората над 40-годишна възраст работата над 25 часа седмично води до измеримо понижение на паметта и интелекта. Любопитно – по-малкото работа от 25 часа седмично, също може да има подобен ефект, но по-слабо изразен.

Хората, участвали в изследването, са преминали различни тестове в три категории – памет, четене и възприятие. Когато работната им седмица е била в рамките на 25-30 часа, резултатите и на мъжете и на жените над 40 са били най-добри. Увеличаването на часовете над това число и при двете групи води до постепенно влошаване на резултатите от тестовете. Намаляването под 25 часа – също, но в този случай спадът в познавателните възможности е по-слаб.

Учените са на мнение, че твърде многото часове работа водят до подобен негативен ефект главно поради 2 причини – стрес и недоспиване.

При стрес се отделят специфични хормони, които могат да доведат до намаляване на познавателните способности и дори до загубата на неврони в мозъка. Недостатъчното количество сън има подобни ефекти.

Може би повече държави трябва да се поучат от опита на Швеция, където постепенно се преминава към 6-часов работен ден


Източник: www.abc.net.au

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори