Швеция постепенно преминава към 6-часов работен ден


Твърде многото работа е убийствена. Буквално. Неотдавнашно изследване, обхванало над 600 000 души, показа, че хората имащи 55 часова или по-голяма работна седмица, са с 33% по-застрашени от инфаркт, в сравнение с тези, работещи по 35 до 40 часа.

Макар в повечето страни установената норма да е 8-часов работен ден, Швеция е на път да се превърне една от първите, ако не и първата страна, в която стандартния работен ден ще е намален до 6 часа.

От началото на тази година в старческия дом Svartedalens  тече експеримент, свързан с намаляването на работното време до 6-часов работен ден. В краят на 2016 ще бъдат отчетени точните резултати какъв е баланса между увеличените разходи за наемане на допълнителен персонал и морала на работещите и очакваната подобрена грижа за пациентите.

Други по-ранни изследвания провеждани в компании като Тойота, част от сервизните центрове на която от над 10 години са на 6-часов работен ден, показват, че освен подобрената работна атмосфера, се забелязва и увеличение в продуктивността на служителите. Те са по-мотивирани и по-концентрирани при изпълнение на задълженията.

И други компании и институции в Швеция постепенно преминават към съкратен работен ден. Може би е време това да стане повсеместно явление – все пак още от 60-те години на миналия век е имало очаквания, че заради увеличаващото се използване на компютри и автоматизация като цяло, хората ще започнат да работят по-продуктивно в рамките на по-кратък работен ден и ще им остава повече свободно време.

А междувременно Швеция се очертава като добра старана, в която човек да изкарва прехраната си…

Източник: http://www.sciencealert.com/sweden-is-shifting-to-a-6-hour-workday

Снимка: Flickr

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори