Всички новопроизведени електромобили Tesla стават напълно автономни


От компанията Tesla, произвеждаща известните едноименни високотехнологични електромобили, обявиха, че отсега всички излизащи от заводите им автомобили ще бъдат оборудвани с необходимия хардуер, даващ им възможност да се самоуправляват без човешка намеса. От компанията заявяват, че автопилота ще доведе до осезателно повишаване на безопасността, тъй като системата за автономно управление има способности, надхвърлящи човешките. Също така, тя ще снижи и разходите за транспорт.

Всеки нов автомобил на Tesla разполага с 8 камери, даващи му 360-градусов изглед с обхват до 250 метра. Те са допълнени от 12 ултразвукови сензора, с чиято помощ се засичат обектите наоколо. Не на последно място по важност, автономната система за управление разчита и на разположен в предната част на автомобила радар, който прониква през силен дъжд, мъгла, прах… и дори през автомобила отпред!

Данните от всички тези източници на информация за околната среда и пътната обстановка се обработват от ново поколение бордови компютър, който по думите на компанията е с 40 пъти по-голяма изчислителна мощ от досега използвания. Той разчита на използването на неврална мрежа, която му дава възможност да „вижда“ света по начин, далеч надхвърлящ ограничените сетива на човека.

Възможностите на системата за автономно управление ще бъдат допълнително усъвършенствани и разширявани чрез периодични софтуерни обновления, изпращани по безжичен път.


Източник и снимка: www.tesla.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори