NASA изстреля ракета към Слънцето


Вчера, 12. 08., нов космически апарат на NASA пое на безпрецедентна мисия, с цел да стигне по-близо до Слънцето от всеки друг изкуствено създаден апарат.

Само след няколко месеца слънчевата сонда Паркър (Parker Solar Probe) ще прелети през краищата на най-външната част  слънчевата атмосфера – слънчевата корона.

В рамките следващите 7 години сондата ще направи 24 близки прелитания до Слънцето, като в най-близката си точка, ще е само на около 6 милиона километра. Това може би изглежда много, но всъщност е само 4% от 150-те милиона километра, делящи Земята от светилото ѝ. Нищо не е стигало толкова близо!

На изстрелването на сондата присъстваше и 91-годишния Юджийн Паркър, на чието име е наречена сондата. Неговите трудове по описването на свръхзвуковия слънчев вятър и магнитното поле на Слънцето са от съществено значение за по-пълното разбиране на слънчевата корона, магнитните полета на Земята и Слънцето и тяхното сложно електромагнитно взаимодействие.

Защитена с революционен нов въглероден топлинен щит, както и с други високотехнологични „чудеса“, сондата ще прелети покрай Венера през октомври, а първата и близка среща със Слънцето ще бъде през ноември. Остава само да чакаме да започнат да постъпват нови и вълнуващи данни за звездата, правеща живота тук възможен!


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори