Обърнаха процесът на стареене в лабораторно отгледани човешки клетки


Британски учени от Ексетърския университет успяха да обърнат процеса на стареене в лабораторно отгледани човешки клетки.

Остаряването може да бъде разглеждано като процес на прогресивен спад във функциите на тялото. Причините за това са много и не всички са добре изучени, но през последните години биолозите все повече насочват вниманието си към натрупването на „застаряващи клетки“ в тъканите и органите.

Това са по-старите клетки, които вече не могат така ефективно да включват или изключват определени гени, в отговор на промените в околната среда. Това превключване става с помощна на група от около 300 протеина, наречени свързващи фактори.

С възрастта броят на тези протеини намалява, а оттам и възможността клетката да реагира възможно най-добре на промените. Един от начините това да бъде избегнато, е да се намерят начини, чрез които свързващите фактори да бъдат възстановени. И именно това са успели да извършат учените.

В серия от опити те са установили, че когато третират застаряващите клетки със специален химикал, съдържащ сероводород (H2S), броят на свързващите фактори може да нарасне отново. Това от своя страна води до подмладяване на клетките.

Проблемът обаче е, че сероводорода в по-големи количества е отровен. Това изисква прецизната му доставка точно там, където е необходим.

При опитите си учените са успели да създадат механизъм, чрез който молекулите сероводород са доставяни директно в митохондриите – енергийното ядро на всяка клетка.

Учените се надяват, че чрез продължаване на работата в тази област евентуално ще могат да постигнат същите резултати и извън лабораторията, в клетките на живи хора. Това би позволило да се премахнат множество болести, свързвани със старостта. А успехи като този са обещаващо начало!


Източник: PubMed

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори