Желязо и титан… в атмосферата на далечна планета!


Астрономи от Университета в Берн публикуваха изследване за далечна извънслънчева планета, което спокойно може да я нареди в челните места на всеки списък с най-странните чужди светове. Причината? В нейната атмосфера могат да бъдат открити свободно носещи се железни и титанови атоми!

Планетата е позната на астрономите под името KELT-9b и е отдалечена на около 620 светлинни години от Земята. Тя представлява онова, което астрономите наричат „свръхгорещ Юпитер“ – газов гигант, с температури, които надвишават дори тези на някои звезди!

KELT-9b е поне 3 пъти по-масивна и с 2 пъти по-голям диаметър от Юпитер. Тя е и изключително близо до централната си звезда, KELT-9.

Художествена илюстрация на KELT-9b. Планетата е толкова близо до звездата си, че звездния диск е 70 пъти по-голям от диска на нашето Слънце, както го виждаме от Земята.

Температурите на KELT-9b могат да достигнат до адските 4300 ºС, което прави условията там близки до тези на някои звезди, макар технически тя да не е звезда. За момента това е най-горещата, известна ни планета.

Именно тези рекордно високи температури са причината в атмосферата на планетата да се срещат желязо и титан. Обикновено техните атоми са „пленени“в други молекули в условията на по-ниски температури. Но на KELT-9b е толкова горещо, че няма конденз на облаци в атмосферата ѝ, а вместо това там се реят единични атоми желязо и други метали.

Наличието на тези метали е възможно благодарение на спектралния анализ на светлината идваща от планетата, при преминаването ѝ пред централната звезда, гледано от Земята.

Колко ли още светове, дори по-странни от този се крият там, в дълбоката космическа бездна… Всеки ден, благодарение на труда на учените и напредъка на науката и технологиите, узнаваме все повече и повече за чудния свят, в който живеем!


Източник: Nature

Снимки: Denis Bajram/Nature; MPIA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори