Червеи, замръзнали преди 42 000 години, бяха върнати към живот!


В Сибир топящият се пермафрост освобождава нематоди – микроскопични червеи, живеещи в почвата – които са замръзнали още през Плейстоцен. И въпреки че са прекарали десетки хиляди години, сковани в замръзналата земя, два вида такива червеи се върнаха към живот, след като бяха размразени!

Откритите от руски учени нематоди са престояли в замръзнало състояние около 42 000 години! Това ги прави най-дълго съхранените в състояние на анабиоза многоклетъчни организми.

Въпреки че нематодите обикновено са под 1 милиметър, те определено имат „суперсили“. Най-издръжливите от тях процъфтяват на дълбочина от 1,3 километра под повърхността, а други развиват един от пет вида уста, в зависимост от наличната храна.

Върнатите към живот нематоди са от известните на науката видове Panagrolaimus detritophagus и Plectus parvus. След като взетата проба от пермафроста е разтопена, учените са забелязали, че част от червеите в нея са започнали да се движат и хранят.

По-нататъшни изследвания върху невероятно издръжливите червеи ще разкрият поне част от уникалните свойства, които организма им трябва да притежава, за да спре живота „на пауза“, само за да го възобнови при подходящи условия. Изследванията може да бъдат от значение и за области като криобиология, криомедицина, както и при търсенето на живот извън пределите на родната ни планета.


Източник: Doklady Biological Sciences

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори