Откриха масивна черна дупка: една от най-големите във Вселената


Екип от астрономи откри една от най-големите черни дупки, откривани някога с помощта на гравитационна леща.

Свръхмасивната черна дупка се намира в центъра на галактиката в звездния куп Abell 1201, на разстояние 2,7 милиарда светлинни години, а масата ѝ се оценява… на около 32,7 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето! Черната дупка е близо до горната граница на това колко големи според учените теоретично могат да станат черните дупки.

За да установят мащабите на черната дупка, учените са провели множество симулации, при които са изчислявали как ще се изкривява на светлината, пътуваща през Вселената, в зависимост от масата на черната дупка в центъра на галактиката. Параметрите на симулациите са били взети от наблюденията на Abell 1021. Откритието е значимо, тъй като неактивни черни дупки като тази трудно се откриват, макар и да са колосални.

Черната дупка в Abell 1201 е една от десетте най-големи черни дупки, откривани някога и може да помогне да се разбере как тези космически чудовища достигат до такива огромни размери. Изследователите смятат, че техните методи могат да бъдат използвани за откриване и измерване на други черни дупки във Вселената, разкривайки как тези обекти са се развивали в течение на космическото време. Това изследване може да проправи пътя към откриването и разбирането на черни дупки извън нашата локална Вселена.


Източник: J W Nightingale, Russell J Smith, Qiuhan He, Conor M O’Riordan, Jacob A Kegerreis, Aristeidis Amvrosiadis, Alastair C Edge, Amy Etherington, Richard G Hayes, Ash Kelly, John R Lucey, Richard J Massey, Abell 1201: detection of an ultramassive black hole in a strong gravitational lens, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Volume 521, Issue 3, May 2023, Pages 3298–3322, https://doi.org/10.1093/mnras/stad587

Снимка: ALMA (ESO/NRAO/NAOJ), L. Calçada (ESO), Y. Hezaveh et al.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори