Eдна година от историческата мисия Розета!


Измина 1 година от историческата мисия Розета, благодарение на която човечеството за първи път успя чрез роботизиран пратеник да стъпи на повърхността на комета!

Успешното кацане на модулът Филе, отделен от космическия апарат Розета, беше кулминацията на 10 годишен полет в космоса и още толкова години на предварителна подготовка. Работата на европейските учени, стоящи зад изпълнението на проекта, е наистина достойна за възхищение!

Кацането беше напрегнато, всеки миг можеше да е последен за Филе. В крайна сметка кацането беше успешно, но не протече точно според идеалния сценарий – едва ден след като Филе се приземи и изпрати първите данни към Розета… той се изключи. Оказа се, че при приземяването си модулът не е заел оптимална позиция и падащите към панелите му слънчеви лъчи не са достатъчни, за да осигурят захранване. Последваха дълги месеци на принудителна хибернация за Филе, месеци през които никой не беше сигурен дали модулът ще се събуди отново.

Точно това обаче се случи към средата на юни тази година и към Земята отново потече поток от данни, чрез които учените ще надникнат към първите мигове на планетата ни и на самата Слънчева система.

За изминалата една година успяхме да се насладим на невероятни изгледи от 67Р/Чурюмов-Герасименко; за първи път да чуем звук от повърхността на комета; да узнаем за необичайния произход на този чужд свят; да засечем молекулярен азот и молекулярен кислород.

И това е само началото! Само бъдещето ще покаже какви други вълнуващи тайни чакат да бъдат разкрити на един огромен леден къс, остатък от раждането на Слънчевата система…

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори