Учени за първи път откриха молекулярен кислород на комета


Космическият апарат Розета засече наличието на кислородни молекули на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

Учените са на мнение, че кислорода е там от преди или от времето на образуването на кометата. Ако това бъде окончателно потвърдено, част от сегашните научни схващания за образуването на Слънчевата система ще трябва да бъдат преразгледани.

Кислородът  съставлява почти 4% от облака, в който е бил засечен от уредите на Розета.

Първоначално учените са смятали, че засечения кислород е следствие от затоплянето на кометата и изпаряването на наличен лед. Случаят обаче не се е оказал такъв, след като след направени измервания на слънчевата и сенчестата част на кометата, не са се показали съществени различия между наличното количество кислородни молекули.

Всичко това навежда учените на мисълта, че е по-вероятно кислорода да е част от кометата още от самото й образуване преди около 4.6 милиарда години, в самото начало на образуването на Слънчевата система.

Това предположение обаче носи със себе си нова загадка. Тъй като молекулярният кислород е силно реактивен, той обичайно много бързо би се свързал с наличните водородни молекули, намиращи се в излишък на кометата. Сега учените трябва да разгадаят защо това не се е случило и как кислородът е успял да оцелее толкова дълго време.

Без съмнение – поредната космическа загадка, чието разплитане ще ни даде повече знания за произхода на собствената ни Слънчева система.

Източник: http://www.nature.com/nature/journal/v526/n7575/full/nature15707.html

Снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори