Мисията ExoMars започна!


Европейската космическа агенция (ESA) успешно стартира мисията ExoMars!

Руската ракета Протон-М излетя от космодрума в Байконур, носеща на борда си два космически апарата, чиято цел е да изследват Марс.

Мисията ExoMars включва използването на два различни апарата, с чиято помощ ще можем да научим още много за Червената планета и е част от сложна двуетапна мисия на ESA.

Когато космическият апарат стигне до Марс към края на октомври тази година, той ще се раздели на 2 части – орбитален апарат и марсоход.

Орбиталният апарат е снабден с чувствителна апаратура, с помощта на която ще изследва планетата поне 5 години. Особено внимание ще се обърне на търсенето на следи от метан, чието откриване в голяма степен би подсказало, че на Марс може да има живот и в наши дни, може би под повърхността на планетата.

ExoMars_TGO_AI_625x500

Марсоходът ще се приземи на повърхността на Марс и ще носи в себе си сензори и друг полезен товар. Той ще бъде използван като пробна машина, данните от която ще се използват за създаването на друг, по голям марсоход, планиран да бъде изстрелян през 2018 г. По-голямата автономна машина ще е оборудвана с различни инструменти за екзобиологични и геохимични изследвания. Машината ще търси места, на които се предполага че има подпочвени води и там ще извършва сондажите си, достигащи до 2 метра дълбочина.

Vince Cable/David Parker

Очаква ни поредното космическо приключение!

Снимки: ESA/NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори