Учени създадоха пилешки ембрион с кости… на динозавър!


Известен факт е, че преди около 65 милиона години сблъсъкът на гигантски астероид със Земята слага край на господството на динозаврите. И макар повечето от тях да изчезват, вследствие на чудовищния катаклизъм, някои оцеляват… и дават началото на днешните птици. В търсенето на точните еволюционни процеси, довели до тази промяна, учени от Чили промениха пилешки ембриони по начин, който им даде някои белези, характерни за динозаврите.

При проведените опити с пилешки ембриони учените са успели да блокират действието на специфичен ген, наречен IHH. Това е довело до любопитни резултати в развитието им. Въпросният ген отговаря за развитието на малкия пищял – кост, която при динозаврите е много по-дълга, отколкото при съвременните птици.

molecular-exp

Ембрионите са развили малки пищяли, които много са наподобявали тези на най-древния родоначалник на птиците – археоптерикса.

С изследвания като това, учените стъпка по стъпка разкриват отделните еволюционни процеси, оформили живота такъв, какъвто го познаваме днес.

Източник: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/evo.12882/full

Снимка: Graeme Campbell/Wikimedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори