Телескопът Кеплер откри над 100 нови планети


Космическият телескоп Кеплер откри още 104 нови извънслънчеви планети, сред които и две, вероятно способни да поддържат живот!

Телескопът, специално конструиран да търси планети далеч отвъд границите на Слънчевата система, претърпя сериозна повреда още преди 3 години. Но вместо да се отчайват, учените намериха начин да поддържат телескопа стабилен и в правилна орбита и данните за нови светове продължиха да пристигат. Само преди около 2 месеца от NASA обявиха за откриването на почти 1300 извънслъчеви планети, а сега вече има данни за нови.

Съществуването на новооткритите 104 извънслъчеви планети е потвърдено и чрез наблюдения, извършени чрез наземни телескопи.

Сред новите планети има и 2, за които учените предполагат, че предлагат благоприятни условия за поддържането на живот, поне такъв, какъвто го познаваме. Двете планети са с диаметър от 20 до 50 процента по-голям от този на Земята и най-вероятно също като нея са от скалист тип. Те се намират в система, отдалечена на 181 светлинни години от нас и обикалят заедно с още 2 други планети от звезда тип червено джудже – относително малки и по-бледи от Слънцето звезди.


Източник: www.lpl.arizona.edu

Снимка: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори