Ще останете ли без работа заради робот?


Съвместно изследване, проведено от учени от Университета Оксфорд и Deloitte, сочи, че 35% от текущите професии във Великобритания са под висок риск от автоматизация и компютъризация в рамките на идните 20 години.

Автоматизацията, паралелно с развитието на компютрите и през последните години – на системите с елементи на изкуствен интелект, са предпоставка за наличието на все по-голяма вероятност немалка част от сега извършваните задачи от хора, да преминат в „ръцете“ на компютърни системи и роботи.

Различните професии, в различна степен са застрашени от този риск.

Професии като социални работници, сестри, терапевти, психолози, в немалка степен разчитат на наличието на емпатия към околните – нещо, което повече или по-малко гарантира, че поне в непосредствено бъдеще практикуващите ги няма да бъдат заместени от машини. Същото важи и за професиите, изискващи творческа креативност, както и част от управленските длъжности.

От друга страна, търговци по телефона, машинописки, секретари, счетоводители, хамали, администратори продажби, касиери, служители в администрации и НПО, банкови и пощенски служители, телефонисти, са сред най-застрашените професии.

Разбира се, изследването е фокусирано върху Великобритания, но всички ние живеем повече или по-малко в един и същ свят и тенденциите вероятно са общовалидни.

Пълен списък със застрашените от автоматизация и компютъризация професии можете да откриете тук: http://www.bbc.com/news/technology-34066941

Може би е време да помислите за професионална преквалификация. Докато все още имате време…

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори