Учени създадоха щастливи фалшиви спомени у спяща мишка


Учени успяха да създадат щастливи, но фалшиви спомени в мозъка на спяща мишка. Изследването е следваща стъпка по пътя за откриване на нови и по-ефикасни начини за борба с депресията.

В рамките на експеримента, в мишия мозък по време на сън са насадени положителни усещания относно място, което мишката по-рано е посещавала. Това я е накарало след като се събуди, да търси това място, за да получи награда.

Учените са на мнение, че тази и последващи разработки, ще позволят на пациенти, страдащи от депресия или травмиращи спомени, да се преборят с тях.

В мишия, както и в човешкия мозък, координатите за посетените места се съхраняват в отделни области от клетки. Учените са наблюдавали и записали клетките, активни при посещението на дадено място. Когато мишката спи, тя повторно обработва визуалната информация и тези клетки се активират отново. В рамките на експеримента учените са свързали два електрода към мозъка на спящата мишка. Единият е свързан към гореспоменатите клетки, а другия към област, която се асоциира с усещането на щастие при получаване на някаква награда. Така, когато клетките, отговарящи за определено място, се активизират, учените пускат по другия електрод импулс, чрез който мишката изпитва усещане за щастие, без да се събужда. По този начин у нея се насаждат нови спомени, усещането, че на място, което е посетила, ѝ е било хубаво и я очаква награда. И наистина, след събуждане, мишката активно търси именно това място, за което вече има втълпени щастливи спомени.

Учените са уверени, че подобен метод може да се използва при хора, като при това няма да има нужда от електроди, а ще бъде напълно неинвазивен. За целта може да бъде използван функционален ядрено-магнитен резонансен скенер, с чиято помощ да се сканира мозъка.

Очевидно филми като „Блясъкът на чистия ум“  и „Зов за завръщане“ще са все по-близо до реалността….

Източник: http://www.theguardian.com/science/2015/mar/09/rodent-recall-false-but-happy-memories-implanted-in-sleeping-mice

Снимка: Chris Warbey 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори