Да си отпечаташ… дисплей!


От години има разработки на гъвкави, тънки, чувствителни на допир дисплеи. Но въпреки няколко опита на компании като Samsung и LG, досега подобна технология не е станала масова. Скоро обаче това може да се промени, благодарение на германски учени от Университета Saarland, които разработиха техника, позволяваща на всеки буквално да си отпечата свой дисплей, включително такъв, който е чувствителен на допир!

printdisplay-1

Това може да стане чрез помощта на обикновен мастиленоструен принтер, който печата със специална касета. С нейна помощ се отпечатва много тънък – 1/10 от милиметъра – слой електролуминисцентен дисплей  (TFEL). Големината и формата му зависят изцяло от предпочитанията на потребителя, разделителната му способност е „относително висока“, по думите на учените.

printdisplay-3

В същото време разходите за подобно отпечатване на дисплей не са високи. Учените са изчислили, че една стандартна страница, превърната в гъвкав дисплей, ще струва около €20, най-вече заради разходите за „мастило“.Техниката може да бъде приспособена и за отпечатване на чувствителни на допир дисплеи. Учените виждат приложението ѝ във вграждането на дисплеи във всякакви лични вещи – от мебели до облекло. В бъдеще подобна техника може да се приложи и по отношение на 3D принтерите, където би позволила създаването на триизмерни обекти, способни да показват информация при докосване.

Източник: http://2045.com/news/33856.html

Снимки: Embodied Interaction Group/MMCI

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори