Умиращи органи са върнати към живот чрез иновативни експерименти


Провеждайки новаторска операция, лекари от Масачузетската многопрофилна болница успяха да върнат умиращо сърце на новородено към живот. Процедурата може да съживи тъкани, за които досега се е считало, че са безнадеждно увредени, включително такива в сърцето и мозъка.

Всичко започва с раждането на бебе в състояние на внезапна сърдечна смърт и голяма част от сърдечния му мускул е била увредена. За да спасят живота му, лекарите изпълняват процедура, която до този момент не е опитвана върху човешко същество.

Иновативната операция включва имплантирането на митохондрии – енергийните „фабрики“, намиращи се във всяка клетка от телата ни.

Поредица от по-рано проведени опити показа, че в определени случаи внасянето на нови митохондрии в областта на силно увредени клетки, може да чувствително да увеличи регенеративните им способности. И именно това са направили лекарите, борейки се да спасят човешки живот.

Те са взели малка част от коремния мускул на бебето, от която са успели да извлекат около милиард здрави митохондрии. Процедурата по извличането им е отнела само около 20 минути. След това лекарите на базата на направена ехокардиограма са определели най-увредените области в сърцето, където да ги инжектират.

Резултатът… би бил определен като чудо, ако не живеехме в свят, дължащ развитието си на науката!

Само два дни по-късно бебето вече е имало здраво сърце, нормален сърдечен ритъм и не е имало и помен от това, че е било на прага на смъртта!

След това успешно лечение, лекарите са използвали същия метод върху 11 други новородени  в такова критично състояние. 3 от тях не са могли да бъдат спасени, но според специалистите това най-вероятно се дължи на забавяне на лечението, при което бързото изпълнение на процедурата е от критична важност.


Източник: NY Times

Снимки: Katherine Taylor

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори