Откриха първата безоблачна планета!


Международен екип учени, воден от доктор Николай Николов, астроном в Ексетърския университет, оповести за откриването на първата извънслънчева планета, чиято атмосфера е напълно безоблачна.

Планетата, известна на астрономите под името WASP-96b, е горещ газов гигант, отстоящ на около 980 светлинни години от Земята. Нека обаче липсата на облаци не ви подвежда – с температура около 1000 °С и с 20% по-голям от Юпитер, този свръхгорещ газов гигант не е място за пикник край пътя.

За да узнаят съставът на атмосферата и като неочаквано последствие – да открият пълната липса на облаци – астрономите са изучавали спектъра на планетата, който е забележим при преминаването ѝ пред тамошната централна звезда.

Атмосферният състав оказва влияние върху светлината, което е различно, в зависимост от химичния състав и по този начин учените получават уникален „отпечатък“ за всеки подобен обект. Обикновено облаците в атмосферата затъмняват и разсейват част от попадащата светлина, като по този начин дават отражение и върху спектъра. В конкретния случай обаче, учените с изненада са установили, че един от елементите – натрий – има изключително остър и ясен връх в спектъра. Такава сигнатура е възможна само ако атмосферата на планетата е напълно безоблачна.

Безоблачното небе на WASP-96b ще позволи на учените по-добре да определят наличието на други молекули, като вода, водороден оксид и водороден диоксид, и по този начин в ще увеличат познанията ни за планетите – близки и далечни.


Източник: University of Exeter

Снимки: Engine House; N. Nikolov/E. de Mooij 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори