Създадоха работещ реактивен двигател изцяло на 3D принтер


Инженери от компанията GE Aviation, подразделение на General Electric, използваха техника за 3D печат, за да създадат напълно функциониращ реактивен двигател.

ge-printed-engine

ge-printed-engine-6

С размери 30 х 20 cm, двигателят е с опростена конструкция, като за начален дизайн е използван съществуващ двигател, използван за радиоуправляеми модели самолети. Намаляването на размерите и опростяването на дизайна е наложено от текущите ограничения на технологиите за 3D печат. Постижението обаче е в впечатляващо, защото при проведените тестове двигателя се оказва напълно работоспособен и развива 33 000 оборота в минута!

Използваната техника за създаването му се нарича директно лазерно стопяване на метали. При него върху равна повърхност се полага фин метален прах. След това с помощта на лазер част от него се стапя и оформя началото на бъдещия детайл. Процесът се повтаря многократно, до получаването на крайния детайл. Тази техника за 3D печат има голямо бъдеще, тъй като ускорява производствения процес, намалявайки нуждата от инструменти и съкращавайки пътя от цифровия модел в компютъра до завършения реален детайл.

tumblr_inline_no02wolGXg1qzgziy_500

tumblr_inline_no02w23zBn1qzgziy_500

По-долу можете да видите видео, показващо в по-големи детайли тази техника за 3D печат.

https://www.youtube.com/watch?t=29&v=W6A4-AKICQU

Източник: http://www.gereports.com/post/118394013625/these-engineers-3d-printed-a-mini-jet-engine-then

Снимки: GE Aviation

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори