Нов „невъзможен“ тип галактики озадачава астрономите


Астрономите имат нова космическа загадка за разрешаване – нов тип галактики, за които най-удивителния факт е, че изобщо ги има!

c3d5okfz0qswy58ajb65

Галактиката Dragonfy 44, показана на горното изображение е една от тези озадачаващи галактики. Dragonfy 44 има размери приблизително колкото Млечния път. Звездите в нея обаче са озадачаващо малко. Данните сочат, че тази свръхразсеяна галактика има само около 1% от броя на звездите в Млечния път!

Това силно озадачава астрономите, защото според досегашните схващания такива галактики не би трябвало да съществуват. Обединявайки реалните наблюдения с теоретичния апарат на науката, астрономите вече имат някои хипотези, които може би ще помогнат за разплитането на загадката. Според едни от тях този тип свръхразсеяни галактики са започнали живота си като обикновени, но в даден момент са изчерпали източниците си на газ. Други пък отдават съществуването им на различни космически катастрофи или издърпването им от други галактики, след което те са запратени да се носят в космоса в сегашния си вид.

Какъвто и да е отговорът, ясно е едно – когато вдигнем поглед към звездите, те винаги са готови да ни предложат поредната загадка…

Източник: iopscience.iop.org/2041-8205/804/1/L26/article

Снимка: P. VAN DOKKUM, R. ABRAHAM, J. BRODIE

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори