Раждането „състарява“ клетките на майката с 11 години


Ново ДНК изследване на учени от САЩ, сочи че раждането на дете води до промени в клетките на майката, които ги „състаряват“ с до 11 години.

Проучването е проведено от екип изследователи от Университета Джордж Мейсън и обхваща ДНК проби от почти 2 000 жени в детеродна възраст.

В рамките на проучването като генетичен маркер са наблюдавани теломерите.

Теломерите са като защитно покритие на хромозомите – нишките на ДНК. Те имат определена дължина, която с всяко делене на клетката се намалява безвъзвратно. С времето идва момент, в който теломерите изтъняват критично. Когато този момент настъпи, клетката престава да се дели и след това умира – идва старостта.

Дължината на теломерите е от ключово значение за това колко бързо ще „остареят“ клетките – колкото са по-къси, толкова повече нарушения има в клетките, които от своя страна води до неизбежните болести.

Данните от проучването сочат, че жените, които са родили поне 1 дете, имат теломери, които са с 4.2% по-къси от тези на жените, които все още не са били майки. Такава разлика в дължината съответства на около 11 години естествено стареене.

Интересно е, че отражението на раждането върху клетъчното стареене е по-голямо от отражението на тютюнопушенето (около 4.6 години) или наднорменото тегло (8.8 години).

Друга любопитна подробност е, че както изглежда, скъсяването на теломерите варира в зависимост от това колко пъти е раждала жената – тези на жените, раждали 5 и повече деца, са по-къси от теломерите на жени, раждали по-малко деца.

Все пак, учените посочват, че поради наблюдателния характер на изследването, със сигурност може да се посочи, че между раждането на дете и скъсяването на теломерите има връзка, но не и че задължително едното е причината за другото.


Източник: Human Reproduction

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори