ИИ определя риска от сърдечен удар… само като погледне в очите ви!


Учени от Verily, подразделението на Google за разработка на технологии, свързани със здравеопазването, представиха нов начин за определяне риска от настъпване на сърдeчносъдови заболявания – чрез… наблюдение на очите!

При иновативния метод се прави сканиране на задната част на окото – област, която е богато кръвоснабдена. Получените изображения се анализират от система с елементи на изкуствен интелект (ИИ), която е в състояние да извлече информация за възрастта, кръвното налягане и дали човека е пушач или не. На база тази информация системата е в състояние да предскаже риска за настъпване на сериозно сърдечносъдово събитие, например инфаркт, при това с точност, равна на тази на текущо използваните най-добри методи.

За да придобие тези впечатляващи способности, на ИИ предварително са предоставени за анализ данни на почти 300 000 пациента. Информацията за тях е съдържала както сканиране на очите, така и други медицински данни. Машината пропуска тези данни през неврална мрежа. Този процес е част от т. нар. дълбоко обучение, при което машините анализират големи обеми от разнообразна информация, правят взаимовръзки между отделни данни и получавайки нови знания, повишават ефикасността си в дадената област.

Новият метод е многообещаващ не само заради точността си, но и заради бързината си – при него не се изисква кръвна проба.

Без съмнение, ще трябва да мине повече време и още много тестове, преди подобна система да бъде допусната да определя здравното състояние на хора. Но още сега тя подсказва за бъдещето на медицината, в което работата на лекарите е облекчена, ускорена и с възможност за по-точна диагноза, благодарение на интелигентни машини.


Източник: Biomedical Engineering

Изображение: AIHM

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори