Откриха първите планети отвъд пределите на нашата галактика


Използвайки методът на гравитационните микролещи, астрофизици от Университета на Оклахома откриха първите планети, намиращи се отвъд пределите на Млечния път – нашата родна галактика.

Гравитационната микролеща е природен феномен при който учените използват увеличението на яркостта на наблюдавания обект, което се предизвиква от стоящия пред него обект или множество обекти, които чрез гравитационното си въздействие изкривяват светлината, идваща от обекта зад тях. Това позволява да се наблюдават наистина отдалечени обекти, които никога не биха могли да бъдат директно наблюдавани дори и с най-мощни обикновени телескопи.

Първите открити планети извън Млечния път (извънгалактични?) се намират в галактика, отдалечена на 3.8 милиарда светлинни години от нас. При това разстояние е напълно невъзможно да се извърши директно наблюдение на планета. Но въпреки това, благодарение на гравитационните микролещи, учените са в състояние да ги открият, изучават и дори да добият представа за тяхната приблизителна маса, която в случая варира от тази на Луната, до тази на Юпитер. И това ако не е демонстрация за силата на науката!


Източник: www.ou.edu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори