Пингвинът и яйцето


„Ние сме средство космосът да опознае себе си“ – тези вдъхновяващи думи на известния астроном, астробиолог и популяризатор на науката Карл Сейгън звучат все по-актуално, с получаването на все по-дълбоко разбиране за космоса, благодарение на научно-техническия прогрес. А понякога… сякаш космосът ни се отблагодарява за това, като ни предоставя гледки, които спират дъха. Такъв е случаят и с групата галактики Arp 142, които по един откровено красив начин… наподобяват пингвин, пазещ яйцето си.

Изображението е получено чрез комбиниране на данни от телескопи Хъбъл и Спицър, които са наблюдавали тези галактики във видимия и инфрачервения спектър.

Двете галактики, намиращи се на 23 милиона светлинни години,  са на път да се слеят в някакъв момент от своето бъдеще.

„Пингвинът“ всъщност е спиралната галактика NGC 2336. Тя е богата на млади звезди, които светят ярко и ѝ придават пъстър вид. Обичайната ѝ форма вече е нарушена под гравитационното въздействие на по-малката галактика.

„Яйцето“ е елиптичната галактика NGC 2937, която се състои от много по-стари звезди и отдавна е изчерпала запасите си от газ и прах, от които се раждат нови звезди. В резултат на това тя свети в зеленикав оттенък и в нея не се виждат никакви ярки особености.

Красиво, нали?!


Източник и снимка: www.nasa.gov

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори