Първа генетична модификация върху човешки ембриони в САЩ


Екип учени от Орегонския научен и здравен университет извършиха първото за САЩ генетично модифициране на човешки ембриони, използвайки техниката за генно редактиране, позната като CRISPR.

CRISRP се базира на откритието, че определени видове бактерии имат уникален механизъм, чрез който „в движение“ могат да си изработват имунитет срещу непознати до този момент заболявания. Учените използват тези бактерии като инструмент, чрез който могат да откриват и унищожават чужда за организма ДНК, както и да изтриват, пререждат и вмъкват нови гени в ДНК.

В случаят генното редактиране е използвано, за да бъдат премахнати определени наследствени заболявания. Макар нито на нито един от ембрионите да не е било позволено да се развива повече от няколко, нито пък да е имало намерение да бъдат имплантирани в утроба, постижението е поредното доказателство, че с помощта на CRISPR могат да бъдат извършени подобни корекции.

Официално до този момент бяха извършени едва 3 подобни опита, всичките от китайски учени.

Развитието и прилагането на CRISPR са забавяни поради различни причини –  непознати усложнения, морални и дори религиозни причини, свързани с възможността за понякога радикална промяна на човешкия геном, което не се приема добре в определи среди на обществото. Въпреки това обаче, техниката има огромен потенциал, тъй като с нейна помощ могат да бъдат преборен голям брой заболявания.


Източник: www.technologyreview.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори