Вояджър 2 навърши 40 години в открития космос!


Вояджър 2, който заедно с Вояджър 1 е най-дълголетния и дълго пътувал космически апарат, днес навърши 40 години от изстрелването си!

Мисията му започва през 1977 г., като първоначалните му цели са били да прелети покрай външните планети на Слънчевата система – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Вояджър 2 се справя прекрасно с тази смела мисия и освен невиждани до този момент кадри от тези планети, прави и куп други вълнуващи открития, сред които: първите активни вулкани на друга планета – на спътника на Юпитер, Йо; първите данни, че на друг спътник на Юпитер – Европа – има огромен подземен океан; най-земеподобната атмосфера, откривана до този момент – на спътника на Сатурн, Титан; и още много други! А в рамките на следващите няколко години се очаква апаратът да навлезе в междузвездното пространство, оставяйки далеч зад себе си родното Слънце…

Смелият земен пратеник носи на борда си и златна плоча, съдържаща данни – текст, звуци и изображения – които са своеобразна визитна картичка на цивилизацията ни, в случай, че някога апарата попадне в ръцете на извънземна цивилизация.

Космосът е невъобразимо обширен и пуст. И въпреки това един неголям апарат, плод на човешкия технически гений и жаждата да опознаем дълбоко света, в който живеем, вече 40 години се носи смело напред. Учените очакват, че около 2030 г. ще се наложи да изключат и последния научен инструмент на борда на Вояджър 2. Но дори след това апаратът ще продължи да се движи устремено напред със скорост от почти 50 000 км/ч!

Какви ли невиждани места ще посети! Дали един ден неземен разум няма да държи златната плоча в ръцете и да слуша Валя Балканска?! Човечеството е способно на прекрасни неща и мисия като Вояджър 2 го доказва!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори